Το Εργαστήριο Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, θα φιλοξενήσει στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2025-26 τρεις σειρές σεμιναρίων:
Ι. Η πρώτη μηνιαία σειρά έχει τίτλο Κοινωνία, Ιδέες και Θεσμοί (18ος-19ος αιώνας), συνδιοργανώνεται από ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της Ακαδημίας Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει ηθελημένα μια ευρεία θεματική. Τα σεμινάρια αυτά είναι ανοικτά σε προπτ. φοιτήτριες/τές.
Το σεμινάριο θα ξεκινήσει την Τρίτη 7.10 στις 18.00 με ομιλήτρια την Ελισάβετ Παπαλεξοπούλου (Διδακτόρισσα του European University Institute και συνεργάτιδα του Εργαστηρίου και του Τμήματος) και θέμα: Ιχνηλατώντας το “πολιτικό” στο έργο των γυναικών: Διανοούμενες στον ελληνικό πολιτισμικό χώρο (1800-1830).
Το δεύτερο σεμινάριο θα γίνει την Τρίτη 11.11 στις 18.00 με ομιλητή τον Δημήτρη Κουσουρή (Εντεταλμένος ερευνητής στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και θέμα Οι καθολικές/λατινικές κοινότητες του Αιγαίου, 16ος-19ος αι.
ΙΙ. Η δεύτερη μηνιαία σειρά που φιλοξενεί το Εργαστήριο οργανώνεται από τους συναδέλφους Σάκη Γκέκα, Γιώργο Καλπαδάκη και Μιχάλη Σωτηρόπουλο. Πρόκειται για κλειστό εργαστήριο με θέμα «Συγκρότηση κράτους και θεσμών στον ελληνικό κόσμο κατά τον μακρύ 19ο αιώνα». Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται, προς το παρόν, στα μέλη της ομάδας που έχει σχηματιστεί με πρωτοβουλία των συναδέλφων. Τα σεμινάρια αυτά είναι ανοικτά μόνο στα άτομα (και προπτ. φοιτήτριες/τές) που εργάζονται στο Εργαστήριο.
ΙΙΙ. Η τρίτη σειρά είναι το εσωτερικό σεμινάριο του Εργαστηρίου μας με ανοικτή θεματολογία.
Για παράδειγμα συνεχίζουμε τη σειρά στην οποία κορυφαίες/οι Ελληνίδες/νες ιστορικοί συνομιλούν αποκλειστικά με νέες/ους ιστορικούς. Έχουν ήδη μιλήσει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο Χρήστος Λούκος, η Όλγα Κατσιαρδή και ο Πέτρος Πιζάνιας και ακολουθούν η Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου και ο Νίκος Θεοτοκάς. Τα σεμινάρια αυτά είναι ανοικτά μόνο στα άτομα (και προπτ. φοιτήτριες/τές) που εργάζονται στο Εργαστήριο.
Έχουμε, όμως και ανοικτά σεμινάρια. Στις 21.10 θα μιλήσει ο Gianluca Parolin με θέμα Universal Ideas, Ottoman Concepts, Greek Words: Grammars of Liminal Constitutionalism before Independence? Στις 25.11 η Τζένη Λιαλιούτη με θέμα Πολιτισμικός Ψυχρός Πόλεμος: Ελληνική και διεθνής διάσταση και στις 2.12 ο Στρατής Μπουρνάζος με θέμα Ψυχρός πόλεμος και θερμές ιδέες. Η διεθνής και η ελληνική παρουσία του Congress for Cultural Freedom (CCF), 1950-1967. Τα σεμινάρια αυτά είναι ανοικτά σε προπτ. φοιτήτριες/τές.
Όσες/οι ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα που θα βρουν εδώ.